1 mei = Armageddon. De BKR nachtmerrie van iPhone en smartphone liefhebbers.

Het is zover, het is 1 mei 2017. Het Nederlandse internet ontploft en Google verwerkt ongekend veel zoekopdrachten als “smartphone huren zonder BKR“, “iPhone zonder BKR“, “hoe kan ik een iPhone krijgen zonder BKR registratie” of meer van die strekking.

Vanaf vandaag gelden er nieuwe regels voor alle Nederlandse telecomaanbieders inzake de Wet op Financieel Toezicht (WFT).

Alle consumenten van Nederland gaan dit merken. Iedereen die vanaf vandaag een nieuwe telefoon aanschaft in combinatie met een mobiel abonnement gaat door een financiële controle. Voor elke telefoon van meer dan 250 euro die in maandelijkse termijnen wordt afbetaald, moet een inkomens- en lastentoets ingevuld worden. Dit krediet wordt vervolgens geregistreerd bij het BKR. Via een telecombedrijf een telefoon op afbetaling kopen is vanaf nu volgens de wet precies hetzelfde als een krediet afsluiten. Een BKR-registratie heeft invloed op de hypotheek die je bijvoorbeeld kunt krijgen wanneer je een nieuw huis wilt kopen.

Bijna iedereen in Nederland maakt van deze mogelijkheid om een telefoon op afbetaling te kopen gebruik, immers er is maar 1 alternatief en dat is het toestel direct aanschaffen. Niet vreemd dat hier niet veel mensen gebruik van maken als je ziet dat toptoestellen van Apple of Samsung tegenwoordig snel meer dan 800 euro kosten. Het afbetalen duurt 1 of in de meeste gevallen wel twee jaar.

Toetsing

Een iPhone van meer dan 250 euro op afbetaling kopen betekent dat je een aantal zaken moet aantonen, zoals je gezinssamenstelling, wat je maandelijks netto inkomen is en je woonlasten. Het kan zijn dat er ook bewijs voor gevraagd wordt.

Een BKR-registratie voor zoiets basic als een mobiele telefoon, daar zit de consument niet op te wachten, zeker niet als je net op het punt staat om een huis te kopen. De regels rondom hypotheekverstrekking zijn terecht strenger geworden, maar lijken nu door te slaan. Er zijn berekeningen gemaakt waarbij het te lenen bedrag met enkele duizenden euro’s verlaagd wordt a.g.v. de kosten van mobiele abonnementen. De overheid adviseert om simpelweg niets op afbetaling te kopen, maar alleen dingen die je in één keer kunt betalen.

Doorslaan

“Ze slaan nu een beetje door” zegt Bas van der Putten, eigenaar van Go Lemon. Hij lacht tevreden, want deze wijziging is een kadootje voor zijn jonge bedrijf Go Lemon. Go lemon biedt sinds januari 2017 iPhones aan consumenten in abonnementsvorm, ook wel operational lease genoemd. Een telefoon leasen dus. “Wij bieden onze klanten de iPhone 7 of de iPhone 7 Plus met 128GB voor een vast bedrag per maand. Voor dit bedrag kunnen ze onbeperkt gebruik maken van het toestel. De iPhone is 100% verzekerd tegen schade en diefstal, dus dat scheelt een hoop zorgen. Na 12 maanden lever je het toestel weer in, uiteraard voor het nieuwere model. Daarbij komt vanaf vandaag het grote voordeel dat een abonnement niet onder de Wet Financieel Toezicht valt en er dus geen BKR registratie plaatsvindt. Een kadootje voor de klant en Go lemon dus!”